Säännöt

PONI-HAAN RATSASTAJAT RY:N (PHR:n) JÄRJESTÄMIÄ HARJOITUSKILPAILUJA KOSKEVAT SÄÄNNÖT JA OHJEET

Ratsastusseura Poni-Haan Ratsastajat ry (PHR) järjestää harjoituskilpailuja este- ja kouluratsastuksessa ratsastuskoulu Poni-Haka Oy:n tiloissa. Tapahtumissa noudatetaan pääosin Suomen Ratsastajainliitto ry:n (SRL) kilpailusääntöjä. Säännöt (Yleinen osa, Koulusäännöt, Estesäännöt ja Merkkisäännöt) löytyvät internetistä SRL:n sivuilta https://www.ratsastus.fi/materiaalit/kilpailusaannot/

PHR:n harjoituskilpailuissa opetellaan kisaamisen ja kilpailujen järjestämisen alkeita. Toimintatavat saattavat muuttua hieman eri tapahtumissa, johtuen mm. kilpailijoiden määrästä tai ikärakenteesta.

 

Harjoituskilpailut lyhyesti:

                     Osallistumisoikeus

                     Kilpailukutsu / Ilmoittautuminen

                     Radan rakennus ja purku

                     Toimihenkilötehtävät

                     Hevosen kuntoonlaitto / Verryttely / Suoritus / Hevosen jälkihoito

                     Palkintojen jako

                  

Osallistuminen
 

Kilpailut ovat avoimet SRL:n jäsenille. Etuoikeus osallistumiseen on kuitenkin:

1. PHR:n jäsen Poni-Haan ratsulla

2. PHR:n jäsen, omalla ratsulla

3. muun seuran jäsen, Poni-Haan ratsulla

4. muut

Kilpailuihin ratsastuskoulun opetushevosella osallistuvalla tulee olla vähintään C-merkki suoritettuna tai tuloksia kilpailuista tätä ylemmältä tasolta, ellei kilpailija suorita jompaa kumpaa osuutta kilpailuissa siihen sopivassa luokassa tai kilpailukutsussa toisin mainita. Koulukilpailuihin osallistumiseen riittää C-merkin kouluosuuden suoritus.

PHR:n seuramestaruuksista voivat kilpailla vain PHR:n jäsenet yhdellä hevosella / ponilla.

Sama hevonen/poni voi osallistua kahteen suoritukseen.

Ratsastaja voi ensisijaisesti osallistua yhteen luokkaan yhdellä ponilla/hevosella. Jos osallistujia on vähän ja kukaan muu ei halua osallistua kyseisellä ponilla/hevosella, voi ratsastaja osallistua samalla ratsulla kahteen luokkaan tai kahdella eri ratsulla samaan tai eri luokkiin mikäli hevostilanne tallin puolesta sen sallii.

Opetusponeilla ja -hevosilla kilpailevilla pitää olla osallistumiseen lupa omalta Poni-Haka Oy:n opettajalta. Lupa on kysyttävä jokaiseen kilpailuun ja kaikkiin ratsu- ja luokkavaihtoehtoihin erikseen ennen ilmoittautumista.

Kilpailuun ilmoittautuessasi sitoudut noudattamaan kilpailusääntöjä, kutsun ohjeita ja järjestäjän määräyksiä sekä osallistumaan kilpailujen järjestämiseen ja toimihenkilötehtäviin (koskee ratsastuskouluoppilaita). Jos olet jonkun pätevän syyn vuoksi estynyt osallistumaan kilpailujen järjestämiseen (esimerkiksi ennen tai jälkeen kilpailujen), täytyy siitä ilmoittaa kilpailuvastaavalle hyvissä ajoin etukäteen, mutta viimeistään heti lähtölistojen julkaisun jälkeen. Tehtävistä kieltäytyminen ilman pätevää syytä on sääntörikkomus joka käsitellään kilpailusääntöjen mukaisesti.

 

Kisoihin valmistautuminen
 

Kouluohjelmat ja merkkisuoritusradat löytyvät SRL:n sivuilta https://www.ratsastus.fi/materiaalit/kouluohjelmat/. Opettele ratsastamasi rata ajoissa.

Estekilpailuissa rata suunnitellaan aina erikseen ja ratsastajat saavat sen nähtäväkseen vasta juuri ennen kilpailujen alkamista.

 

Ilmoittautuminen

Kutsu laitetaan tallin seinälle ja nettiin yleensä noin  kahta viikkoa ennen kilpailuja tai merkkisuorituksia. Kutsussa on ratsastettavat luokat, kilpailua koskevat erityismääräykset ja ilmoittautumisohjeet. Kilpailujen järjestäjällä on oikeus tarvittaessa muuttaa luokkien järjestystä. Mikäli suoritat merkkiä tai olet jonkun muun seuran jäsen, muista mainita siitä ilmoittautumisen yhteydessä. Mainitse myös mikäli olet osallistumassa kilpailuihin ensimmäistä kertaa.

Pääosin ilmoittautuminen tapahtuu kilpailuja edeltävällä viikolla maanantain ja tiistain aikana lomakkeella seuran nettisivujen kautta. Lomakkeessa ilmoitetaan luokka- ja ratsutoiveet, joiden perusteella opettajat jakavat hevoset kilpailijoille. Ratsastuskoulun opetushevosella/-ponilla kilpaileva voi ilmoittautuessaan esittää 2-3 hevostoivetta. Opettajat kuitenkin jakavat hevoset ilmoittautumisajan päätyttyä.

Omalla hevosella osallistuville on sivuilla erillinen lomake.

Mikäli halukkaita kilpailijoita on enemmän kuin kutsussa ilmoitettuja paikkoja, osallistujat arvotaan kohdassa 1 esitetyn etuoikeusjärjestyksen mukaisesti. Lisäksi PHR:n jäsenistä etuoikeus on ratsastajalla, jolla ei ole ennestään kilpailukokemusta eikä tuloksia harjoituskilpailuista tai ylemmältä tasolta.  Mikäli useammissa kisoissa joudutaan suorittamaan arvonta, edellisistä kilpailuista pois pudonneilla on etuoikeus osallistumiseen.

Mikäli kilpailijalla ei ole mahdollisuutta netti-ilmoittautumiseen, pyydetään häntä ottamaan yhteyttä kilpailuvastaavaan tai kutsussa mainittuihin vastuujärjestäjiin.

 

Osallistumismaksut 

Osallistumismaksu on suoritettava ennen luokan alkua käteisellä. Maksaessa on pyydettäessä esitettävä jäsenkortti tai kuittikopio jäsenmaksusta.

PHR:n jäsenPoni-Haan opetusponilla tai – hevosella                           30 euroa

Muun seuranjäsen Poni-Haan opetusponilla tai – hevosella               40 euroa

PHR:n jäsen omalla ponilla tai hevosella                                                  15 euroa

Muun seuranjäsen omalla ponilla tai hevosella                                       30 euroa 

 

Peruutukset/ myöhästymiset

Peruutukset on tehtävä kilpailujärjestäjälle viimeistään kilpailukutsussa mainittuna aikana tai sairaustapauksissa viimeistään kilpailuaamuna. Peruuttamattomasta poisjäännistä seuraa puolen vuoden osallistumiskielto harjoituskilpailuihin. Talli / ratsastuksenopettajat eivät ota peruutuksia vastaan!

Myöhästymisestä on mahdollisuuksien mukaan ilmoitettava kilpailun järjestäjille. Myöhästymiseen on oltava pätevä syy. 

 

Kilpailuasu ja -varusteet
 

Kilpailuasusuosituksena vaaleat tai valkoiset housut, tumma, siisti ja vartalonmyötäinen yläosa, valkoiset tai yläosan väriset hanskat sekä saappaat tai kengät ja saappaanvarret. Siisti ratsastusasu on riittävä. Ratsastastajalla tulee aina olla saappaat tai ratsastuskengät+minichapsit/saappaanvarret. Paidassa ei saa olla huppua. Turvakypärän käyttö on pakollista. Turvaliivin käyttö on estekilpailuissa pakollista Poni-Haka Oy:n omistamalla ponilla tai hevosella kilpailevalle poni- tai junioriratsastajalle, suositeltavaa myös muille.

Poni-Haan opetusponeilla ja -hevosilla saa käyttää kannuksia vain oman opettajan luvalla.

Ratsuilla käytetään niiden normaalia tuntivarustusta (mm. suojat, häntäremmi, huppu) apuohjia lukuunottamatta, estekisoissa martingaali on sallittu. Kilpailija voi halutessaan letittää ratsunsa harjan/hännän ja käyttää valkoista satulahuopaa. Suojat voi korvata valkoisilla pinteleillä opettajan luvalla.

Kouluratsastus: Kouluratsastusluokissa Helppo B ja sitä helpommissa saa käyttää joko raippaa tai kannuksia. Vaikeammissa luokissa käytetään kannuksia.

Merkkisuoritukset:

Perusratsastusmerkki: raippa sallittu

C-merkki: ei raippaa, kannukset opettajan luvalla

B-merkki: kannukset, raippa ei sallittu

A-merkki: kannukset, raippa ei sallittu

Kouluratsastusluokat Helppo B ja sitä helpommat luokat ratsastetaan nivelkuolaimella. Helpossa A:ssa voi valita joko nivel- tai kankikuolaimen ellei kutsussa ole toisin määrätty. Poni-Haan opetushevosilla kankisuitsitus on sallittu vain oman opettajan luvalla.

Esteratsastus: Esteratsastusluokissa saa käyttää raippaa ja/tai kannuksia.

 

Tallialue

Talli on suljettu yleisöltä kilpailuharjoitustemme aikana. Yleisö on erittäin tervetullut katsomoon! Kilpailujen aikana tallissa on toimittava rauhallisesti.

 

Toimihenkilötehtävät

Tehtävälistasta tallin seinältä käy ilmi oma tehtäväsi ko. kisoissa. Ohjeita ja lisätietoja saa järjestäjältä.

Tutustu eri toimihenkilötehtäviin etukäteen seuran sivuilta löytyvästä linkistä.

Toimihenkilötehtävät 

 

Radanrakennus (estekilpailu)

Rata rakennetaan ensin valmiiksi ja siihen tutustutaan vasta sitten. Ratsastajat saavat radan nähtäväkseen vasta radanrakennuksen jälkeen.

·Estekalusto (puomit, tolpat, johteet, numerot ym.) haetaan säilytyspaikasta

·väliaidoista eristetään odotusalue

·rakennetaan esteet ratamestarin ohjeiden mukaan, numeroidaan esteet ja merkitään lähtö- ja maalilinja

·estekorkeutta nostetaan luokkien välissä, nostamiseen osallistuvat kaikki kilpailijat

 

Radanrakennus (koulukilpailu) 

·Aidat, kannattimet ja kirjaimet haetaan säilytyspaikasta ja rakennetaan rata

·Tuomaripöytä ja tuolit paikalleen

 

Lähtölistat

Lähtölistat julkaistaan netissä viimeistään kilpailuja edeltävänä perjantaina ja tallin seinällä kilpailuaamuna.

 

Harjaaminen ja kuntoonlaitto

 -jokainen kilpailija huolehtii pääasiassa itse ratsunsa harjaamisesta ja kuntoonlaittamisesta (apuna voi olla toinen kilpailija tai PHR:n jäsen)

-ratsastaja on itse vastuussa ratsunsa oikeaoppisesta ja turvallisesta varustamisesta 

 

Verryttely
Verryttely tapahtuu joko liukuvalla verryttelyllä tai verryttelyryhmissä kilpailuiden järjestäjän osoittamassa paikassa. Verryttelyajan puitteissa ratsastaja nousee hevosen selkään, säätää jalustimet, kiristää satulavyön,kävelee alkukäynnin ja verryttelee ratsunsa itsenäisesti noudattaen ratsastusradan yleisiä liikennesääntöjä. Verryttelyä valvoo Poni-Haka Oy:n ratsastuksenopettaja, mutta kyseessä ei ole varsinainen opetustilanne, vaan jokainen ratsastaja huolehtii itse verryttelystään. Estekilpailuissa opettaja määrää hypättävät verryttelyesteet ja verryttelyn suunnan.

Yksityisillä poneilla ja hevosilla saa verrytellä tallin muilla ratsastusalueilla vapaasti, mutta varsinaiselle verryttelyalueelle pääsee samaksi ajaksi kuin tuntiratsutkin. 

Liukuva verryttely: Verryttelemään pääsee n.15 minuuttia ennen omaa suoritusta. Verryttelyalueelle kuljetaan suoritusten välillä, joten pidä huolta, että olet ajoissa odottamassa pääsyä verryttelyalueelle.

Verryttely ryhmissä: Luokat jaetaan lähtölistan tekovaiheessa verryttelyryhmiin. Jokaiselle verryttelyryhmälle varataan noin 15 minuuttia aikaa verrytellä hevosta kilpailuradan sisällä. Kilpailuissa on verryttelyn aikana tauko. Tämän jälkeen ryhmä siirtyy kävelemään kävelyalueelle ja suoritukset ratsastetaan lähtölistan mukaisessa järjestyksessä. Koulukilpailuissa valmistautuva ratsukko saa lisäksi verrytellä kävelyalueella itseään edeltävän ratsukon suorituksen ajan ravissa ja laukassa. Verryttelyalueella tulee noudattaa verryttelynvalvojan ohjeita. Radalle voi mennä, kun suoritusta edeltävä ratsukko lopettaa suorituksensa.

 

Kilpailusuoritus/ merkkisuoritus:

Kouluratsastuksessa sinut kuulutetaan radalle ja saat sen jälkeen lähtömerkin, jonka jälkeen sinulla on 45 sekuntia aikaa aloittaa suorituksesi. Suoritus alkaa siitä, kun ratsastat kilpailuradan sisälle tai, jos suoritus aloitetaan radan sisältä, siitä kun käännyt keskihalkaisijalle. Tämän jälkeen ratsastat ohjelman parhaan taitosi mukaan. Ulkopuolinen apu on kielletty. Suoritus loppuu tuomarin tervehtimiseen, jonka jälkeen radalta poistutaan pitkin ohjin käynnissä.


Esteratsastuksessa saat ratsastaa radalle heti edellisen ratsukon lopetettua suorituksensa. Muista tervehtiä tuomaria! Lähtömerkin voit saada jo ennenkuin olet tervehtinyt ja merkin jälkeen sinulla on 45 sekuntia aikaa ylittää lähtölinja, mistä suorituksesi alkaa. 45 sekunnin jälkeen suorituksesi aika lähtee käyntiin, vaikket olisikaan ylittänyt lähtölinjaa. Lähtölinjan ylitettyäsi ratsastat esteet määrätyssä järjestyksessä. Suoritus päättyy maalilinjan ylitykseen. Selvitä jo ennen suoritustasi, mikä arvostelu luokassa on, jotta tiedät, kuinka toinen vaihe ratsastetaan. Estekilpailussa voit kysyä yleisöltä, jos et esim. muista seuraavaa estettä. Ratahenkilökunta ei saa auttaa kilpailijaa. Maalilinjan jälkeen hevonen siirretään raviin/käyntiin ja radalta poistutaan kävelyalueelle käynnissä. 

Merkkejä voi suorittaa SRL:n merkkisuoritussääntöjen mukaisissa luokissa. Huomaathan, että päivitettyjen SRL:n merkkisuoritussääntöjen mukaan kouluratsastusmerkkien suorittamiseen (lukuunottamatta aikuismerkkiä) kelpaavat varsinaisten merkkiratojen lisäksi myös muut vastaavantasoiset kouluratsastusluokat. Mainitsethan ilmoittautumislomakkeella, mikäli olet aikeissa suorittaa merkkiä.

 

Suorituksen jälkeen

Suorituksen jälkeen kävelet loppukäynnit, jonka jälkeen Poni-Haan opetusponit ja -hevoset on vietävä suoraan talliin, hoidettava asianmukaisesti ja palautettava varusteet huollettuina omille paikoilleen. Muista myös purkaa mahdolliset letit ja irroittaa suojat. Kysy tallivalvojaltalta vietkö ratsusi tarhaan vai jääkö se sisään. Ratsuja ei saa viedä tarhaan yksin, vaan mukana tulee aina olla kokenut tarhaaja.

 

Kilpailujen jälkeen

Kilpailujen jälkeen kilpailukalusto hoidetaan siististi paikoilleen, lannat kerätään maneesista ja maneesin ovien edustat sekä katsomo siistitään. Viimeinen lantapartio tyhjentää kärryt.


Palkintojenjako ja kouluratsastuksen arvostelupöytäkirjat

Kaikkien luokkien palkintojenjako sekä arvostelupöytäkirjojen jako suoritetaan kilpailujen päätteeksi loppusiivouksen jälkeen. Palkintojenjakoon saavutaan ilman ratsuja. (Yksityiset voivat osallistua halutessaan myös hevosen kanssa.) Voitosta ja sijoittumisesta saa ruusukepalkinnon, mestaruuksista ikäluokan kolme parasta mitalin. 

 

Ranking-pisteet

PHR:n jäsenet saavat rankingpisteitä kilpailuharjoituksista, erikseen koulu- ja esteratsastuksessa. Molemmissa lajeissa rankinglistat lasketaan erikseen poni-, juniori- ja senioriratsastajille. Pisteitä saa ensimmäisestä sijasta 10, toisesta 8, kolmannesta 6, neljännestä 5, viidennestä 4, kuudennesta 3, seitsemännestä 2 ja kahdeksannesta ja siitä eteenpäin kaikista hyväksytyistä suorituksista 1. Rankingtulokset julkaistaan Lucia-juhlassa ja eniten pisteitä kussakin sarjassa keränneet saavat kiertopalkinnot vuodeksi itselleen. Jos ratsastaja osallistuu samoihin kilpailuihin kahdella suorituksella, paremmat pisteet lasketaan rankingiin. 

Mikäli vuoden aikana kilpailut ovat olleet niin täynnä, että kyseisessä lajissa on jouduttu arpomaan osallistujia kisoista pois, vähennetään ranking-pisteitä laskettaessa yksi huonoin tulos niiltä ratsastajilta jotka ovat osallistuneet kaikkiin kilpailuihin. 

 

Sääntörikkomukset

Sääntöjen rikkomisesta kilpailijalle voidaan tarvittaessa antaa määräaikainen kilpailukielto, joka koskee niin koulu- kuin estekilpailuharjoituksia riippumatta siitä, kumman lajin kilpailussa sääntörikkomus on tapahtunut. Kaikki sääntörikkomukset käsitellään PHRn hallituksessa kilpailijan läsnä ollessa, jos asia koskee alaikäistä kilpailijaa vaaditaan myös huoltajan läsnä olo.

 
Kilpailuvastaavat (kts. hallituksen yhteystiedot)
 
Yleisistä kilpailujen järjestämistä koskevista asioista, kuten luokkavalinnoista vastaa kilpailuvastaava yhdessä tallin edustajan kanssa.

Kilpailujen organisoinnista vastaa kilpailutiimi. Kilpailukutsussa on aina kyseisen kilpailun vastuuhenkilön yhteystiedot. Kilpailunjärjestäjät ovat päävastuussa järjestelyistä, mutta jokainen kilpailija vaikuttaa omalla panoksellaan kilpailupäivän onnistumiseen.

 

PONI-HAANRATSASTAJAT RY 2015 (viimeisin päivitys 24.2.2020)